Onbeperkt genieten

‘Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn kind met een beperking’. Voor een hoop mensen is dit een jaarlijks terugkerend probleem. Alle aanpassingen die je thuis hebt aangebracht voor je kind, zijn er doorgaans niet op een camping of in een vakantiehuisje. Thuis blijven dan maar? Niet nodig. ‘Je moet denken in oplossingen, niet in problemen.’

De tijd is weer aangebroken dat de vakantiegidsen de brievenbus binnen glijden. Er zijn een hoop gezinnen die deze gidsen direct in de oudpapierbak kunnen gooien. Zij hebben een kind of kinderen met beperking(en), lichamelijk en/of verstandelijk, waardoor een doorsnee vakantie naar Tenerife op een leuke gezinscamping er echt niet in zit. Zij moeten op zoek naar oplossingen. En die zijn er.

Bejaardentehuis

Je kunt natuurlijk zelf creatief zijn. Zo heeft Louiza weleens vakantie gevierd in een bejaardentehuis in Spanje. Haar dochtertje Carlijn is ernstig meervoudig gehandicapt. Om te voorkomen dat ze uit haar bed klimt of er per ongeluk uit valt, moet ze in een bed met hoge randen slapen. De ouders van Louiza hebben een huisje in Spanje én zo’n bed. Maar ook een tuin met trappetjes, waardoor het toch geen geschikt vakantieverblijf is voor Carlijn. Louiza: ‘Er was een bejaardentehuis in de buurt. Ik heb gewoon eens gevraagd of wij daar een appartement konden huren. En dat kon.’ Alle voorzieningen waren aanwezig, en eventueel kon Carlijn ook verzorging krijgen.

Achterover leunen

Voor volledige verzorging is er Stichting Wigwam Vallei Nederland. Ook daar hebben Louiza en haar gezin goede ervaringen mee. ‘De eerste week moest ik er nog aan wennen, dat alle zorg uit handen werd genomen. Maar de tweede week ga je echt achterover leunen.’ Wigwam Vakanties biedt naast een volledig aangepaste woning ook een compleet dagprogramma voor zowel de kindjes met beperkingen als hun broertjes en zusjes zonder beperking. De ouders kunnen doen wat ze willen van half tien tot vijf uur. Ze kunnen erop uit met z’n tweeën, maar er zijn ook groepsactiviteiten. ‘Ik ben eigenlijk geen groepsmens, maar de groep was heel gezellig. We hebben niet de hele tijd over problemen gepraat, maar juist praktische tips uitgewisseld. En heel veel gelachen.’

Huifbed

Dat is toch wat iedereen wil op vakantie: ontspannen. Zo komt de achtjarige Floortje helemaal tot rust tijdens een ritje op een zogenaamd huifbed. Die maakt ze in haar vakanties op de Manege zonder Drempels in Bennekom. Een huifbed is een stalen frame waarin een zeil is gespannen vlak boven de ruggen van paarden. De kinderen liggen op het zeil dat net de paardenruggen raakt. Zij worden op natuurlijke wijze gemasseerd door de loopbewegingen van de paarden en de warmte van hun lichamen. ‘Het heeft een hele therapeutische werking, bijvoorbeeld voor mensen die spastisch zijn. Het werkt nog lang na’, aldus Mirjam, de moeder van Floortje. Bij de manege zijn twee ruime gezinsappartementen, volledig aangepast. Er is een douchebrancard, een waterbed in de huiskamer en een hoog/laagbed. Vooral dat laatste is heel prettig voor Mirjam. Floortje is heel klein en licht en ze hebben zich lang kunnen redden met een campingbedje. ‘Maar je wordt het gewoon zat als je twee weken je kind van de grond moet plukken’, verzucht Mirjam.

Logeerplezier

Daar hebben ze ook over nagedacht bij de Stichting Logeerplezier. De oprichters hiervan hebben een kindje met een autisme spectrum stoornis. Ze hebben een huisje op een vakantiepark in Voorthuizen. Het huisje is helemaal ingericht voor kinderen met autisme, maar ook voor kinderen met andere beperkingen. Het heeft een volledig omheinde tuin, er is een in hoogte verstelbare kinderstoel, een hoge spijlenbed, een douche-stretcher, een snoezelruimte en nog veel meer. Overal is aan gedacht, op alle deuren en kastjes zitten sloten. ‘Ik spreek wel mensen die naar een gewoon vakantiepark gaan’, vertelt Mirjam, ‘maar dan wordt wel eerst het hele huisje verbouwd. Dan gaan alle deurknoppen eraf en zo.’

Zowel zij als Louiza hebben een hele fijne tijd gehad in het chalet van Logeerplezier. In de omgeving zijn allerlei kinderattracties, op het park is een aangepaste speeltuin en in de schuur staat alles wat je nodig hebt voor je gehandicapte kind: een extra brede buggy, een speciale tandem en ook gewone (kinder)fi etsen. De Stichting Logeerplezier organiseert ook logeerweekends voor de kinderen alleen. Er is dan een-op-een begeleiding en de activiteiten zijn gericht op de mogelijkheden van het kind.

Vakantiegids

Mogelijkheden, daar draait het om, bij organisaties als Manege zonder Drempels, Wigwam Vakanties en Logeerplezier. Niets is onmogelijk. En dat terwijl ze het allemaal zonder subsidies moeten doen en afhankelijk zijn van sponsors en de hulp van vrijwilligers. Toch kost een week vakantie op de Manege zonder Drempels nog geen driehonderd euro. Wigwam is vanwege alle extra begeleiding en activiteiten wel een stuk duurder, maar de een-op-een begeleiding van het gehandicapte kind kan betaald worden uit onder andere het persoonsgebonden budget. Wigwam helpt je graag dit allemaal uit te zoeken.

Dit is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden die er zijn om op vakantie te gaan. De drie genoemde organisaties zijn natuurlijk te vinden op internet (zie boven dit artikel). Ook verschijnt binnenkort de Vakantiegids 2011 van MEE. Hierin staan talloze vakantieadressen voor mensen met uiteenlopende beperkingen. Maar ook organisaties waar je terecht kunt voor informatie en advies of tegemoetkoming van de kosten. Alles wat nodig is om van een onbezorgde vakantie te kunnen genieten.
‘Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn kind met een beperking… en een goed boek!’


Bron: Onbeperkt Genieten (pdf)