Medische centra

Kindercolorectaal Centrum Sophia Kinderziekenhuis Erasmus MC

Het kindercolorectaal centrum is een team binnen de afdeling kinderchirurgie. Het team zorgt voor kinderen met zowel aangeboren als verworven aandoeningen van de dikke darm en het anale kanaal. De meest voorkomende aangeboren aandoeningen zijn anorectale malformatie (aangeboren afwijking van het anale kanaal) en de ziekte van Hirschsprung (niet functioneren van een deel van de dikke darm door het afwezig zijn van zenuwcellen). Het zijn zeldzame afwijkingen met beide ongeveer 40 geboren kinderen per jaar in Nederland die aangedaan zijn. De belangrijkste verworven aandoening zijn de inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Het kindercolorectaal centrum heeft tot doel het geven van topzorg aan kinderen met ziekte van de dikke darm en het anale kanaal. Het team geeft optimale begeleiding vanaf het stellen van de diagnose, de operatieve correctie tot en met het begeleiden tot aan volwassenheid. Het team verbetert dit door het verrichten van onderzoek, (inter)nationale contacten en bijdrage aan scholing. Het kindercolorectaal centrum staat internationaal aangeschreven met mondiale contacten, heeft afdelingsoverstijgende onderzoeksprojecten, en bestaat uit een team van verschillende specialisten welke samenwerken om de beste zorg voor het kind te geven in een lange termijn follow-up plan (ChiL poli). Voor volwassenen met een aangeboren colorectale aandoening is er het CARM spreekuur. Het centrum heeft intensieve contacten met de patiëntenverenigingen Anusatresie en Hirschsprung.

Er is samenwerking met de afdelingen kindergeneeskunde met name de kinder maag-darm-lever ziekte, en de afdeling erfelijke en aangeboren afwijkingen, de kinder intensive care, kinderurologie en kindergynaecologie, klinische genetica, fysiotherapie, Wond-, Incontinentie en Stoma consulenten (WIS), kinderpsychologie, prenatale geneeskunde.

Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats op nationaal en internationaal verband binnen de Europese reference netwerken Eurogen en Ernica. Samen met de afdeling klinische genetica wordt er gewerkt aan het ontrafelen van de genetica rondom de ziekte van Hirschsprung.

Kinderchirurgen
Dr. C.E.J. Sloots
Mw C.J.H.M. Meeussen

Verpleegkundig Specialist
Mw. I.K. Schokker-van Linschoten

WIS Consulenten
Mw. Heleen Schillings
Mw. Helma Dautzenberg

Contact:
Kindercolorectaal Centrum Sophia Kinderziekenhuis
Afdeling kinderchirurgie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
info.chil@ erasmusmc.nl

Bezoekadres
Wytemaweg 80
3015 CN Rotterdam

Postadres
Erasmus-MC Sophia
Postbus 2060

Secretariaat Kinderchirurgie
Sk 1284
3000CB Rotterdam
Telefoon
010 - 703 62 40 Optie 3

Chirurgische Lange Termijn follow-up (CHIL)
010-703 62 03