Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de onderzoeken die er momenteel gedaan worden die betrekking hebben tot de ziekte van Hirschsprung.
In dit onderzoek gaat het over oppervlakte elektroenterografie, afgekort sEEnG. Dit is vergelijkbaar met een hartfilmpje (ECG), maar dan van de dikke darm.
Promotieonderzoek van Lieke Beltman vanuit het Amsterdam UMC over de ziekte van Hirschsprung d.d. 29 september 2023.
Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe kinderen van wie de chirurg te weinig darm heeft verwijderd, het op latere leeftijd doen. En: wat de chirurg het beste kan doen: opnieuw opereren of afwachten hoe het met het kind gaat (spoiler alert: het laatste antwoord is juist).
Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen.
Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe een chirurg weet hoeveel aangetaste darm moet worden verwijderd.
Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen.
Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe artsen het beste baby's met vermoedelijk de ziekte van Hirschsprung kunnen diagnostiseren.
Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen.
Patiënten met de ziekte van Hirschsprung worden vaak al op jonge leeftijd geopereerd, waarbij het aangedane stuk darm wordt verwijderd. Na de operatie houden patiënten per definitie lichte obstipatie klachten. Echter, een klein deel ervaart ernstigere klachten, zoals hardnekkige obstipatie en/of onzindelijkheid voor ontlasting.
Klik hier om de Nederlandstalige samenvatting van de gepubliceerde versie van het wetenschappelijke artikel dat is voortgekomen uit het onderzoek naar Hirschsprung-gerelateerde enterocolitis te lezen.