Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de onderzoeken die er momenteel gedaan worden die betrekking hebben tot de ziekte van Hirschsprung.

Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe kinderen van wie de chirurg te weinig darm heeft verwijderd, het op latere leeftijd doen. En: wat de chirurg het beste kan doen: opnieuw opereren of afwachten hoe het met het kind gaat (spoiler alert: het laatste antwoord is juist).

Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen. 

Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe een chirurg weet hoeveel aangetaste darm moet worden verwijderd. 

Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen. 

Er is vanuit het Amsterdam UMC/Emma kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar hoe artsen het beste baby's met vermoedelijk de ziekte van Hirschsprung kunnen diagnostiseren. 

Klik hier om het Engelstalige artikel, gepubliceerd in PubMed, te lezen. 

Patiënten met de ziekte van Hirschsprung worden vaak al op jonge leeftijd geopereerd, waarbij het aangedane stuk darm wordt verwijderd. Na de operatie houden patiënten per definitie lichte obstipatie klachten. Echter, een klein deel ervaart ernstigere klachten, zoals hardnekkige obstipatie en/of onzindelijkheid voor ontlasting.

Klik hier om de Nederlandstalige samenvatting van de gepubliceerde versie van het wetenschappelijke artikel dat is voortgekomen uit het onderzoek naar Hirschsprung-gerelateerde enterocolitis te lezen. 

WebinarHirschsprungartsen Marieke Witvliet en Ivo de Blaauw hebben een webinar gegeven over de kwaliteit van leven bij de ziekte van Hirschsprung. (Engelstalig)

Klik hier om het webinar terug te kijken. 

‘Botox of botuline is een beetje een eng woord. Het kan je doen denken aan een giftige stof en nare ziektes’, vertelt Daniëlle Roorda, arts-onderzoeker kinderchirurgie bij het Amsterdam UMC. Toch blijkt een behandeling met botox in een lage dosering te helpen bij de ziekte van Hirschsprung. Even rust voor de darm geeft bij ongeveer driekwart van de behandelde kinderen duidelijke verlichting van de klachten.